Tabere de vară

V-ați săturat să vă vedeți copiii lipiți de telefon? Hai să-i vindecăm. Să-i facem bine. Taberele „Pași Liberi” sunt perfecte pentru așa ceva. Îi scoatem în natură, le punem aparatul foto în mâini, îi urcăm pe cai și îi învățăm să călărească, le punem filme educative și vorbim despre ele, îi învățăm scriere creativă, ne dăm cu tiroliana, jucăm tenis, jucăm airsoft, jucăm teatru, îi învățăm să gândească în echipă. Pe scurt, îi scoatem la mișcare. Îi scoatem în natură.
Dacă vă surâde acest scenariu, înscrieți-vă copiii în taberele noastre de vară, unde telefoanele sunt STRICT interzise!

Taberele au loc la pensiunea „La Mesteceni”, din satul Răhău, județul Alba (6 km distanță de Sebeș) și durează 6 zile (5 nopți). Vârste admise: 8-18 ani. Programul unei tabere începe Duminică seara, când sosim la pensiune, și durează până sâmbăta următoare, după prânz, când plecăm. În tot acest timp, vom face echitație, drumeții, teatru, proiecții de film, fotografie, tiroliană, airsoft, scriere creativă și jocuri de cabană. De ce? Pentru că credem în sănătatea mișcării și în echilibrul interior pe care ți-l dă munca în echipă. Este, credem noi, cea mai bună vindecare pentru dependența de virtualitate, pe care, din păcate, tot mai mulți copii o manifestă.

Cine suntem?

Suntem Rareș și Simona, monitori ai școlii de schi „Pași Liberi”, de la Șureanu. De-a lungul anilor, am creat produse turistice, unele de iarnă, altele de vară. Astfel, iarna avem școală de schi și închirieri schiuri, pe pârtiile de la Șureanu. Vara, însă, oferim bătălii airsoft, tabere de vară, închirieri ATV-uri, ghidaj și proiecții de film. Ne place mișcarea, credem în ea și am da orice ca cei mici să iubească natura și munca în echipă. Fiind monitori schi, avem o vastă experiență în relația cu copiii și, în special, în ceea ce înseamnă depășirea blocajelor psihologice pe care copilul le întâmpină în relația cu mișcarea, cu natura și cu ceilalți copii. Tocmai de-aceea, știm ce facem, iar siguranța și zâmbetul copilului sunt pe primul loc, pentru noi.
Rareș Tileagă: 35 ani. Absolvent al Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca (UBB), instructor schi, instructor echitație, fotograf, jurnalist, scriitor, coordonator airsoft
Simona Tileagă: 24 ani. Absolventă a Facultății de Drept din Cluj-Napoca („Dimitrie Cantemir”), instructor schi, instructor echitație, fotograf, coordonator airsoft

Ce oferim?

Echitație. Nu există sport mai nobil decât călăria, iar noi o să fim acolo, alături de copii, ca să îl cunoască așa cum se cuvine și să îi inițiem în taina echitației. Vom învăța să pășim alături de cal, să vorbim cu el, să punem piciorul în scăriță, să avem poziția corectă la pas și la trap și să ne echipăm corespunzător. Nu vom face performanță, dar vom încerca să înțelegem firea calmă și înțeleaptă a acestui animal fabulos.
* manejul se află în incinta pensiunii
** echipament asigurat de către organizatori: cască, protecții spate, mănuși
*** o lecție durează 40 minute și este adresată unei grupe de 2 copii

Drumeție. Ce poate fi mai fain decât să umbli pe cărări de munte, în aer de vară? Ne vom lua bocancii în picioare, binoclul și aparatul foto și vom porni, la pas, prin pădurile de lângă pensiune. Vom folosi tehnici de orientare, vom face poze, vom cânta și vom vorbi despre importanța pădurilor, în viața noastră. Va fi terapia perfectă pentru copilul care, azi, e captiv ecranelor Smart.
* echipament personal obligatoriu: cască, protecții spate, mănuși
** drumeția durează maxim 3 ore și se desfășoară pe un traseu prestabilit, prin pădurea de foioase din apropierea pensiunii. Drumeția nu presupune mijloace de transport

Tiroliană. Golul în stomac, senzația de zbor și aerul care îți trece prin păr – nimic nu se compară cu asta. 120 m de tiroliană îi așteaptă pe cei mici, în curtea pensiunii, sub stricta supraveghere a lui Rareș și a Simonei. 120 m de emoție și de bucurie, așa că urletele copilașilor vor fi de-a dreptul inevitabile. Așteptați-vă, deci, ca pruncii să ajungă acasă... puțin răgușiți.
* linia de coborâre are o lungime de 120 m și se află în incinta pensiunii
** echipament asigurat de către organizatori: hamuri, cască, protecții spate, mănuși
*** va coborî câte un copil pe rând, fiind asistat atât la pornire, cât și la sosire

Fotografie. Să prinzi momentul de grație al unei păsări, când își deschide aripile, sau splendoarea unui asfințit, în minutul cel mai roșu... Copilașii au șansa să descopere emoția fotografierii și a decupajului, din realitate, a unui cadru. Oricât ar fi de mici, ei înțeleg mișcarea, culoarea, forma și vor să le transmită mai departe, prin fotografie. Micul nostru atelier foto va fi o introducere în lumea tehnică a fotografiei.
* echipament asigurat de către organizatori: aparat foto, obiective foto
** atelierul are loc în incinta pensiunii

Teatru. Exercițiile de dezinhibare, rostirea prin silabisire, șoaptă, urlet, citirea corectă a unui text, antrenarea vocii, conștientizarea corpului, construirea gesturilor – toate sunt cruciale în viața unui copil sau adolescent. Vom folosi actoria de teatru cu unicul scop de a-i ajuta pe copii să se exprime mai bine, să fie mai deschiși, să aibă mai mult curaj în viața de zi cu zi.
* atelierul are loc în incinta pensiunii

Poligon airsoft. Arma la umăr, ochiul atent și respirația tăiată: iată trăgătorul de elită, în fața țintei pe care urmează s-o doboare. Micuții noștri vor avea ocazia să tragă la țintă cu arme de tip airsoft, folosind biluțe de 6 mm, din materiale biodegradabile. Protecțiile la ochi și gură vor fi obligatorii. Întreg poligonul se va afla sub observația monitorilor Rareș și Simona, specialiști în organizare de jocuri airsoft.
* poligonul este amplasat pe pășunea din incinta pensiunii. Se va trage doar în direcția țintelor, sub stricta supraveghere a organizatorilor
** armele airsoft nu sunt letale și pot fi utilizate inclusiv de către copii
*** echipament asigurat de către organizatori: ochelari protecție, mască. Dacă, prin absurd, copilul este atins de bilă, senzația e de pișcătură și durează 1 minut

„Găsește comoara”. Vom ascunde o „comoară”, în pășunea de lângă pensiune, iar două echipe de copii vor porni simultan de la pensiune, încercând să o găsească. Echipele sunt însoțite de monitorii taberei, pentru ca totul să se desfășoare regulamentar. Comoara e foarte bine ascunsă, așa că e nevoie de perspicacitate, muncă de echipă și rapiditate.
* concursul are loc pe pășunea din incinta pensiunii

Scriere creativă. Oare cum e să scrii despre un moment pe care l-ai trăit, iar cel care îți citește textul, să simtă același lucru? Asta vom încerca să facem, în micul nostru atelier de scriere creativă, astfel încât copiii să nu se teamă nici de cuvinte, nici de foaia albă. Cuvintele pot schimba o lume, așa că tot ceea ce avem de făcut este să știm a le alege pe cele potrivite, pentru ca emoția scriitorului să o întâlnească pe cea a cititorului.
* atelierul are loc în incinta pensiunii

Cinema în aer liber. Nimic nu se compară cu proiecția de film, în aer liber, când luminile de pe ecran se amestecă cu muștele și țânțarii care îți bâzâie pe la urechi. Dar e fain. E de neuitat. Vom face proiecții de filme educative, chiar după asfințit, astfel încât copiii să vadă farmecul cinema-ului în aer liber. Filmul va fi precedat de o introducere și va fi urmat de o discuție despre ce am văzut, ce ne-a plăcut și ce nu. Cu argumente.
* proiecțiile de film au loc în aer liber, în incinta pensiunii. În cazul în care va fi frig, proiecțiile vor avea loc într-unul dintre apartamente

Jocuri de cabană. Doi copii la masă, față în față, legați la ochi. Fiecare are câte o lingură și un borcan de dulceață, iar scopul este ca cei doi să se hrănească reciproc. Adică să nimerească gura. Iată doar unul dintre multele jocuri de cabană pe care le vom face, la finalul taberei, astfel încât copiii să încheie tabăra în hohote de râs.
* jocurile de cabană au loc în incinta pensiunii
** logistica jocurilor nu include obiecte ascuțite, periculoase

Taberele noastre durează 6 zile (5 nopți), de Duminică seara până sâmbăta următoare, la prânz. Iată taberele noastre în anul 2019:

7 – 13 iulie (locuri disponibile: 16, actualizare 12.06.2019)
14 – 20 iulie (locuri disponibile: 16, actualizare 12.06.2019)
21 – 27 iulie (locuri disponibile: 16, actualizare 12.06.2019)

Înscrierile se fac telefonic (0762 501 913, 0744 783 150) sau pe e-mail (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.). Numărul locurilor, în fiecare tabără, este 16. Vârste admise în tabără: 8-18 ani, fiind necesar acordul parental.

Cât costă?

Prețul taberei este 1,500 lei / participant, incluzând:
1) cazare 5 nopți în 2 apartamente de 8 locuri, la pensiunea „La Mesteceni”, clasificare *****
2) mic-dejun, prânz și cină, pe toată durata taberei, la restaurantul pensiunii
3) activități artistico-educative (teatru, fotografie, cinema, scriere creativă)
4) activități sportive (echitație, tiroliană, drumeții)
5) activități distractive („Găsește comoara”, jocuri de cabană)
6) fotografii și filmări HD. Ulterior taberei primiți filmul taberei, personalizat

Program


DUMINICĂ
Ora 19.00 Check-in pensiune
Ora 20.00 Cină

LUNI
Ora 08.30 Mic dejun
Ora 10.00 Lecții de călărie
Ora 13.00 Timp liber
Ora 14.00 Prânz
Ora 15.00 Lecții de călărie
Ora 17.00 Atelier foto
Ora 20.00 Cină
Ora 21.00 Pregătire pentru somn

MARȚI
Ora 08.30 Mic dejun
Ora 10.00 Lecții de călărie
Ora 13.00 Timp liber
Ora 14.00 Prânz
Ora 15.00 Lecții de călărie
Ora 17.00 Atelier actorie
Ora 20.00 Cină
Ora 21.00 Cinema în aer liber
Ora 23.00 Pregătire pentru somn

MIERCURI
Ora 08.30 Mic dejun
Ora 10.00 Drumeție în pădurea din apropierea pensiunii
Ora 13.00 Timp liber
Ora 14.00 Prânz
Ora 15.00 Timp liber
Ora 17.30 Concurs „Găsește comoara”
Ora 19.00 Poligon airsoft
Ora 20.00 Cină
Ora 21.00 Cinema în aer liber
Ora 23.00 Pregătire pentru somn

JOI
Ora 08.30 Mic dejun
Ora 10.00 Lecții de călărie
Ora 13.00 Tiroliană
Ora 14.00 Prânz
Ora 15.00 Tiroliană
Ora 16.00 Lecții de călărie
Ora 18.00 Atelier scriere creativă
Ora 20.00 Cină
Ora 22.00 Pregătire pentru somn

VINERI
Ora 08.30 Mic dejun
Ora 10.00 Lecții de călărie
Ora 13.00 Tiroliană
Ora 14.00 Prânz
Ora 15.00 Lecții de călărie
Ora 17.00 Jocuri de cabană
Ora 20.00 Cină
Ora 21.00 Jocuri de cabană
Ora 22.00 Pregătire pentru somn

SÂMBĂTĂ
Ora 08.30 Mic dejun
Ora 10.00 Atelier foto
Ora 14.00 Prânz
Ora 16.00 Check-out pensiune și preluarea copiilor