Ghidul schiorului, la Șureanu

Am făcut istorie. Am spart gheața. Am fost primii care au făcut asta.
Tocmai am lansat primul ghid despre Munții Șureanu. Un ghid despre tot ce înseamnă, azi, Șureanu. Un ghid turistic despre schi, despre munte, despre psihologia schiorului, despre turismul de iarnă și vară din Munții Șureanu. Un ghid onest, original. Un produs 100% marca „Pași Liberi”.

Cât costă și unde îl puteți găsi?

Ghidul costă 30 lei. Îl puteți obține în două moduri:

1) îl puteți cumpăra când veniți la schi, la Șureanu. Îl veți găsi atât la cabana noastră „Pași Liberi”, din Poarta Raiului, cât și la orice pensiune și cabană din Poarta Raiului și Luncile Prigoanei. De asemenea, îl puteți cumpăra de la apres-ski-urile de pe Domeniul Schiabil Șureanu.

2) îl puteți comanda fie la numărul de telefon 0762 501 913, fie pe pagina de Facebook „Pași Liberi”. Avem nevoie de numele dvs., de adresa poștală și de numărul de telefon. Expedierea o vom face prin serviciul de curierat Urgent Cargus și vă va costa în funcție de localitatea în care vă aflați.

ATENȚIE! Întrucât ne aflăm la munte, departe de oraș, nu avem posibilitatea de a expedia ghidul în aceeași zi în care primim solicitare. Vom centraliza toate solicitările la final de săptămână, iar expedierile vor avea loc întotdeauna în ziua de luni, astfel încât să aveți ghidul marți sau, cel târziu miercuri. Cu alte cuvinte, cea mai mare durată, între solicitare și livrare, poate fi de 10 zile calendaristice (de exemplu, dacă veți comanda ghidul luni, cel mai târziu îl veți primi miercurea viitoare).

Ce conține ghidul ăsta?

Cartea despre care vorbim e, de fapt, mai puțin decât o carte. E o cărțulie. O cărticică. O chestie cu pagini. Un fel de ghid. Un ceva care este, deocamdată, unic în România, în sensul temei pe care a îndrăznit să o abordeze: relația între schiuri și schior. Între sport și sportiv. Între echipament și cel care îmbracă echipamentul. Fie că schiați bine, fie că schiați prost, fie că ați schiat vreodată, fie că nu, această carte vi se dedică vouă, celor care vreți să încălțați clăparii. E o invitație la schi, conținând sfaturi pentru începători, încurajări, recomandări pentru echipament, definiții și contradefiniții ale schiului, exemple de reușită. De fapt, e o carte care vă explică, simplu, niște lucruri complicate.

Totodată, cărțulia de față e o radiografie veselă (dar rațională) a realităților de pe pârtiile românești. Tot ce este viciu, prostie, exces, lacună, mârlănie, insuficiență sau suficiență în creierul schiorului român vei găsi, aici, în câteva articole pamfletare. Veți râde, poate cu colțul gurii, poate în hohote, dar veți râde.

Nu în ultimul rând, cărțulia noastră e o prezentare amănunțită și, mai ales, onestă a ceea ce înseamnă să schiezi pe Domeniul Schiabil Șureanu: drum, pârtii, cazare, restaurante, servicii, etc. Citind aceste pagini, nu veți putea spune că n-ați știut despre realitățile din Șureanu, așa cum sunt ele. Oricât ar fi de paradisiac, ca zonă de schi, Șureanu are marile lui minusuri. Veți afla, citind aici, că drumul nu e tocmai asfaltat, că oferta de cazare nu e tocmai arhisuficientă și că șoferii care conduc pe zăpadă nu sunt tocmai Schumacher. Sau poate că prea sunt...

Având 144 pagini color, un format ușor de mânuit (16 cm x 16 cm), o hârtie lucioasă care atrage atenția prin contrast fotografic intens, un layout viu, intuitiv, în care predomină imaginea, și având, mai ales, un stil scriitoricesc prietenos, care îmbină argumentul cu umorul, volumul este realizat în regim propriu de către autor, fiind un produs marca „Pași Liberi”, susținut și finanțat de către SD SKI ȘURIANU SRL.

De ce un ghid turistic?

... pentru că nu există turism fără un ghid turistic;
... pentru că un tărâm splendid și încă sălbatic, precum Șureanu, nu avea nici o promovare profesionistă. Șureanu merita de mult timp așa ceva;
... pentru că voi, cei care schiați la Șureanu, meritați un ghid despre schi;
... pentru că acest ghid nu e doar despre Domeniul Schiabil Șureanu. El este, mai ales, un ghid despre „Pași Liberi”, ca școală și centru de închirieri. E un ghid despre turismul din Șureanu, despre psihologia schiorului, despre moravurile schiorului, despre tot ce e Șureanu, azi;
... pentru că noi, cei de la „Pași Liberi”, suntem aici din prima zi în care s-a pornit teleschiul. Știm toată istoria, am trecut prin toate fazele, am devenit una cu Șureanu. De fapt, am scris ghidul ăsta ca și când am fi scris despre căsuța în care ne-am născut.