An Honest Liar

Ați văzut vreodată la televizor, în concursurile de golf, cum lovește câte unul mingiuța aia albă și o face să zboare peste tot terenul, intrând fix în gaura aflată departe? Firește, nu vedem asta zilnic; de fapt, șansele să aibă loc asemenea lovituri sunt atât de mici, încât putem vorbi de mari excepții. Gen „People are Awesome”, pe YouTube. Ei bine, mutând discuția pe film, pot să spun, după mulți ani de umblat prin festivaluri, că șansele ca un film să te „lovească” atât de tare, încât să nu mai știi nici măcar ce troleu tre’ să iei spre casă, sunt la fel de mici. De obicei, oamenii pleacă de la film așa cum au intrat și se întorc la ale lor, fără ca filmul să fi contat cu adevărat.

Filmul de mai jos – documentarul An Honest Liar –, pe care tocmai l-am văzut la Comedy Cluj, nu e acea excepție fabuloasă, care răstoarnă totul cu susul în jos. Dar se apropie. Și e un bun exemplu de cinema decent, necesar ca mesaj, curat ca structură. Deși intră în categoria majorității, adică a miilor de filme care cel mai bine s-ar putea caracteriza ca „filme de-o seară”, An Honest Liar e un pic mai mult de-atât. În termeni de temperatură cinefilică, e un film călduț. Spre foarte cald, uneori.

E, probabil, cea mai potrivită etichetă care se poate pune acestui film, având în vedere mesajul de profundă umanitate pe care îl conține prin personajul lui central, James Randi. Fost magician american, azi în vârstă de 87 de ani, Randi e faimos încă din anii ’50 pentru numerele de magie, de virtuozitatea celor ale lui Houdini. Adevărata celebritate i-au adus, însă, nu spectacolele lui, ci felul în care s-a luptat timp de zeci de ani cu spectacolele altora. Adică felul în care i-a demascat pe cei care pretindeau că folosesc paranormalul, păcălind mii de oameni și, firește, băgând în buzunar mii de dolari. Dacă măcar unul dintre ei, așa cum spune Randi, ar fi avut onestitatea să admită că nu e nici un strop de paranormal și că magia e o păcălire a publicului, prin mijloace subtile, atunci cu siguranță i-ar fi lăsat în pace. Mesajul lui Randi e, deci, simplu: împotriva imposturii, iar vizat e orice magician / vindecător-minune / mentalist care pretinde că deține forțe supranaturale, când, de fapt, folosește trucuri... a căror folosire o neagă.

Lupta lui Randi, pe cât de vehementă, pe atât de lucidă, a dus la prăbușirea unor imperii întregi de șarlatanie, clădite pe prostirea populației prin apelul la parapsihologie și credință. A fost un demers nu atât tehnic, de dovedire a tructurilor și a incapacității oamenilor de știință de a depista păcăleala, cât mai ales moral, de susținere a adevărului cu orice preț. Figura lui Randi este, am putea spune, mesianică. Dar și controversată, prin relația de iubire cu partenerul său, Deyvi Orangel Peña Arteaga, a cărui falsă identitate, susținută de Randi, contrazice tocmai principiul de luptă pentru adevăr. E punctul în care documentarul devine extrem de realist, reflectând prin antiteză zbaterile unui om care a luptat pentru adevăr, dar care, pentru binele său, l-a ascuns vreme de decenii.

Sunt convins că am văzut cu toții multe documentare pe tema capitalismului, ca sistem de gândire a cărui esență e vânzarea mărfii. Ce vă pot spune, însă, este că An Honest Liar le întrece pe toate prin felul în care ilustrează imoralitatea diabolică a acestei gândiri. Filmul abundă de scene abjecte, greu de privit chiar dacă nu arată nici o vânătaie sau picătură de sânge. Aici, abjecția e dată strict de viteza cu care omul, în toată slăbiciunea lui, în toată goana lui după miracol, cade în plasa celor mai mari șarlatani. Care, culmea, sunt cu Hristos pe buze, la fiecare două fraze. Filmul este, prin urmare, mult mai mult decât ați crede, făcând lumină în vechea, milenara chestiune a nevoii de a vedea miracol, fără însă a vedea că miracolul... e pe bani. Și că Dumnezeu n-a avut niciodată vreun amestec acolo unde se îngroașă punga. Vă recomand, deci, acest documentar alert, cursiv, antrenant, investigativ, plin de umor și, culmea, de suspans. E o porție de adevăr spus cu zâmbetul pe buze.

Filmul nu mai rulează în cadrul festivalului.
S.U.A., 2014, 90’
Regie: Tyler Measom; Justin Weinstein
Scenariu: Tyler Measom; Justin Weinstein; Greg O’Toole
Imagine: Tyler Measom; Justin Weinstein
Vizionare: în cadrul Festivalului Comedy Cluj, 2015, Cluj-Napoca