Poiana Inimii

E, într-adevăr, o poiană și e, într-adevăr, ca o inimă. Decupată nu de om, cu drujbe și topoare, ci de Dumnezeu, cine știe acum cât timp. N-aveți cum să n-o vedeți, fiindcă e tocmai pe versantul opus, cum urcați spre Piatra Craivii. Și n-aveți cum să n-o țineți minte, pentru că pare a fi locul perfect pentru dragoste. Ca îmbrățișare, ca sărutare, ca stat pe pătură, ca selfie, ca plimbare de mână, ca etc. Luați-o cum vreți, eu doar vă spun că merită să cunoașteți Poiana Inimii cu ochii și cu pașii voștri.

Poiana Inimii, cunoscută printre localnici sub numele de Poiana lui Ursoi, a devenit, dintr-un loc ignorat și rareori pozat, un obiectiv turistic fotografiat, discutat pe forumuri, pin-uit pe Google Earth, tag-uit în selfie-uri de Facebook și filmat de n-șpe televiziuni. În plus, „inima” apare pe toate materialele de promovare a județului Alba. Mă refer la o idee mai veche a Consiliului Județean Alba de a folosi Poiana Inimii ca inspirație pentru logo-ul turistic al județului: o inimă, cu literele A, B (adică Alba) și T (adică turism) înscrise, simbolic, în ea, iar dedesupt, site-ul de turism al județului (www.turismalba.ro). Aceeași instituție dorește ca poiana să devină, în viitor, arie naturală protejată. Sperăm să se și întâmple. Iată, mai jos, câteva imagini făcute primăvara, vara și toamna, plus logo-ul turistic al județului.

Acces la Poiana Inimii

Din DJ 107 H, pe direcţia Ighiu-Cricău, se desprinde un drum la stânga, ce duce în satul Bucerdea Vinoasă. Drumul continuă până la ieşirea din sat, de unde se desprinde la stânga o potecă, ce străbate pădurea până la intrarea în poiană. Coordonate: 46°11'40" lat. N, 23°30'20" long. E.

Obiectiv turistic: Poiana Inimii
Localizare: Munții Trascău, pe raza comunei Ighiu (județul Alba)
Coordonate: alt. 560 m, 46º11'15'' lat. N; 23º29'36'' long. E
Acces: cu mașina; pe jos
Surse de informație pentru acest articol: Academia Română
Credite foto: Florian-Rareș Tileagă